Agresszor vagy áldozat?

A téma kutatói vizsgálatokkal támasztják alá, hogy a rendszeresen zaklatott gyerekek aránya 10-15% lehet. Ez azt jelenti, hogy minden osztályban van 3-4 gyerek, akiknek a társak közösségében élmények és örömök helyett megpróbáltatásban és félelemben van részük!

Manapság bántalmazásként vagy iskolai zaklatásként emlegetik a sajnos egyre gyakrabban előforduló jelenségeket. A kamaszok sokféle durvaságot elkövetnek egymással. Az agresszor szándékosan, tudatosan, legtöbbször konkrét ok nélkül akarja bántani az áldozatot; az agresszió ismétlődően, huzamosabb ideig folyhat.

Vannak az agressziónak rejtett formái, amelyek legalább akkora szenvedést okoznak az áldozatnak, mint a fizikai bántalmazás. Pszichikai terrornak minősül a megfélemlítés, a zsarolás, vagy amikor olyasmire kényszerítik az áldozatot, amit nem akar megtenni. A szülő tehetetlennek érzi magát egy adott helyzetben de nem csak a szülő, sok esetben a pedagógus vagy az iskolaigazgató is. Vajon az Én gyermekem az iskolában agresszor vagy áldozat?

 

süti beállítások módosítása