A fegyverliberalizáció épp úgy kúszik a köztudatba, mint a könnyű vagy herbál drogok iránti igény. Manapság a legújabb divat az "Air soft" fegyverek teljes arzenálja megvásárolható az interneten is. 

A fegyver 18. életévtől birtokolható és vásárolható. (kiskorú pedig, felnőtt felügyeletében vásárolhat és birtokolhat ilyen tipúsú fegyvert.)

G36C

Ezek a fegyverek tökéletes másai az eredetinek, tehát anyagában, súlyában, színében teljesen megtévesztőek lehetnek. 

Az airsoft vagy softair szó egy (6 vagy 8 mm átmérőjű műanyag vagy biológiailag lebomló) gömblövedéket kilövő, "alacsony" energiájú légfegyverekkel játszott hobbi-sport gyüjtőneve.

 Részlet a Magyar Airsoft Szabályzat 2.0-s verziójából: "Az airsoft játékosok nem képviselnek semmilyen katonai vagy félkatonai szervezetet, politikai, vallási vagy etnikai csoportot. Az airsoft a paintballhoz hasonló biztonságos, erőszakmentes stratégai-taktikai játék, melyet törvénytisztelő állampolgárok százezrei űznek világszerte. Az airsoft nem kívánja a háborút, a fegyveres konfliktusokat dicsőíteni, nem a valóságot szimulálja - csupán egy játék. Az airsofteszközök olyan országokban is szabadon birtokolhatók, ahol a legszigorúbb szabályozás alá esik a fegyvertartás."

Az airsoft légfegyverek sűrített levegő vagy egyéb gáz (propán, szén-dioxid) segítségével lövik ki a 6 milliméteres műanyag gömblövedéket. Ezen eszközök, legtöbbször az éles pisztolyok, illetve mesterlövész puskák másolatai.

 A gázzal üzemelő pisztolyokat GBB vagy GNB-nek hívják, aszerint, hogy lövéskor a szán hátrasiklik vagy sem. Ezen fegyverek is szintén pisztolyok illetve, mesterlövész fegyverek másolatai, illetve 2008-ban megjelent a legújabb szériájuk, melyek a mai automata puskákról lettek mintázva. 

 A harmadik, legelterjedtebb kategória az AEG (vagy AEP). Az AEG típusok a mai öntöltő fegyverek kópiái és sorozatot lőnek, ezek alkotják az airsoft hobbi-sport fő vonulatát.

Mára már köztudott, hogy az agresszív számítógépes játékok nem feszültséglevezető hatásúak, hanem fokozzák az agressziót az éretlen, kialakulatlan személyiségű fiatalokban. A fegyverek, mint státuszszimbólum, az erő és hatalom megtestesítője nem töltheti be az önfeledt játék funkcióját. Az agresszió levezetése az aerob gyakorlatokban, labdajátékokban, csapatjátékokban valósulhat meg leginkább. A fegyvertartás körüli jogi kiskapuk (élethű fegyverek  engedélyezése) merőben hasonlít a drogtörvény kiskapuinak megkerüléséhez. Mielőtt elkezdenénk hibáztatni a gyártó céget vagy a társadalmat, nézzünk egy kicsit magunkba. Nem ritkán ugyanis ezen tizenévesek születésnapra vagy karácsony ünnepére kapják szüleiktől ajándékba a fegyvereket. Ezzel együtt kapják az értékrendet, az agresszióra való nevelést, az erő és hatalom demonstrációját és problémamegoldó készséget. Nos, úgy tűnik, hogy a mai gyerekszobák fontos részét képezik a sarokban felállított kalasnyikovok vagy autómata géppisztolyok, akár csak a vizipipa, füstölők, vagy herbál drogok. A 13 éves Ádám napjainkban Budapesten nem egy plüssmacival alszik el az esti mese után, hanem sokkal inkább egy AK-47-es autómata géppisztollyal...

A fegyvermánia ill. fegyvertartás -még ha "csak" élethű másolat is- természetesen egy újabb veszélyt jelent pubertás gyermekeink számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr362213952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bocivitéz 2011.01.08. 07:12:47

A gyerek nem attól lesz deffektes személyiség ha játékfegyvert kap, hanem attól, ha a szüleje nem fordít megfelelő gondot a nevelésre. Fő probléme, hogy a mai szülők sem tudják mi a helyes.

Ezért gond, ha a buta szülő LÉGFEGYVERT vesz a gyereknek nem pedig kattogós űrlézerpisztolyt.

De erről a szülő tehet nem a jogszabályalkotó.

Keade 2011.01.08. 11:56:06

Van abban valami, hogy az agresszív játékok befolyásolják a fiatalok viselkedését. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg a szülőnek kell figyelnie a gyermekére! Egyet értek bocivitéz-zel, hogy a szülők néha olyan rossz döntéseket hoznak, hogy egy gyereknek 12évesen légfegyvert vesznek!

Az üzletekben légfegyvert(airsoft fegyvert) csak 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK adnak el! Szóval egy gyerek nem veheti meg maga, csak ha odamegy az apa/anya és megveszik. Ez megint csak a szülőket okolja, hogy miért engedik meg!

Az, hogy a 13 éves Ádám egy AK47s gépkarabéllyal (és nem géppisztollyal) alszik el, az megint csak a szülők miatt van. Minek engedik meg neki a szülei?

Lobster1978 2011.01.08. 15:21:12

A dolog kb azért vicces, mert ha "13 éves Ádámka" AK-t is kap, nem nagyon fogja tudni "erő és hatalom" megtestesítőként használni. Közterületre nem viheti ki, airsoft játékokra nem engedik be az életkora miatt, tehát legfeljebb otthon mutogathatja a haverjainak.

Ha meg végre elég idős lesz hogy elmenjen egy nagyobb játékra, akkor hamar rájön, hogy kemény szabályok vannak akár a biztonságos használat és a felelősségteljes viselkedés terén, amiket ha nem tart be akkor kivágják mint macskát szarni.
Persze idióták mindenhol vannak, de azok a partvisnyéllel is idióták maradnak.

"Mára már köztudott, hogy az agresszív számítógépes játékok nem feszültséglevezető hatásúak, hanem fokozzák az agressziót"
A "köztudott" nem jelenti azt, hogy igaz is. A köz így véli, de mind mellette mind ellene számtalan érv és kutatás látott már világot. Általánosságban elmondható, hogy a TV híradók önmagukban is veszélyesebbek ennél és hogy a labilis gyerekek vagy rossz családi hátterűek számára okozhat gondot a számítógép. Normális közegben pont annyira veszélyesek mint egy barátságos focimeccs a téren (azaz még ennyire sem, mert kevésbé balesetveszélyesek :D )

Az más kérdés, hogy az agresszív számítógépes játékoknak nem sok köze van egy élő játékhoz.
Ott nem egy fejhallgató vagy egy csetablak a környezeted, és ha valamit elrontasz nem tudsz egy mozdulattal kilépni a játékból. Az emberek hamar rájönnek, hogy nem ők a legkirályabbak csak mert drága puskájuk van, és ha nem jó csapatjátékosok akkor bizony hamar a periférián találják magukat.

Szerencsére sok egyesület és informális közösség létezik ebben a szubkultúrában akik tapasztalt és felelősségteljes véleményvezetőket tudhatnak soraikban.

"A fegyvermánia ill. fegyvertartás -még ha "csak" élethű másolat is- természetesen egy újabb veszélyt jelent pubertás gyermekeink számára."
Vagy egy esélyt arra, hogy egy olyan közösség részévé váljon, ahol önként tanulnak meg csapatban dolgozni, ahol jó levegőn játszanak nagyokat, és szereznek ismeretségeket az ország különböző sarkaiból, ahol vállvetve küzdenek egy közös célért, ahol mindenki a legjobbat akarja nyújtani amit ki tud hozni magából és ahol játék után vidáman sztorizgatva tudnak gratulálni az addigi "ellenségeiknek" ha nyertek.
Nem mondhatnám, hogy elfogulatlan vagyok, mert mindig lesznek csalók (mint ahogy minden játékban) mindig lesznek sértődősek (mint ahogy minden játékban) és előfordulhat az is hogy valaki nagyot esik futtában, vagy megfázik ha nem jól választja meg az öltözetét (szerencsére a biztonsági szabályok okán magával az airsofttal kapcsolatos komoly balesetekre nem nagyon találni példát).
De biciklizés és focizás közben sokkal súlyosabb sebeket lehet szerezni, és a csalókat elég hamar kiszórja a normális közösség.

Ráadásul manapság egy átlagembernek fogggggalma sincs mit kezdjen egy lőfegyverrel, semmit nem mond neki a trigger discipline (ujj a sátorvason kívül, egészen a lövés előtti pillanatig) és ebből származnak a "véletlenül lábon lőtte magát" meg a "14 éves gyerek lőtte le véletlenül az apját a talált pisztollyal" hírek.
Az airsoftosok közül kinézik azt aki nem ismeri és tartja be az alapszabályokat, amelyekből két ismertebbet idéznék is.
- Mindig kezeld úgy a fegyvert mintha töltött lenne.
- Ha nem használod, biztosítsd be, tárazd ki és egy biztonságos irányba próbáld ki nincs e a csőben még lőszer.
...stb.

Keade 2011.01.08. 16:13:45

Nem értem miért pont az airsoftal van baj. Az airsoftnál sokkal durvább ill. komolyabb sérülések is szerezhetők a paintballban. A paintball után hazamegy pár lila folttal az ember, airsoftban pedig egy lövésnél csak néhány másodpercig érzi azt az ember! (Persze rendes védőfelszerelés mellett!)

Bizonyára a cikk írói elolvasták a Magyar Airsoft Szabályzatot...A baj az, hogy a szülők nincsenek tisztában az airsoft szabályzattal, és hogy védőfelszerelés nélkül komolyabb sérülést is lehet szerezni.

Az Airsoft nem arról szól, hogy ki a legnagyobb gyilkológép és hogy hányszor lövöm fejbe az ellenfelet, mert az a fejlövés majd jól fog hangzani a beszámolómon a játékról. Az airsoft inkább taktikai és csapatjáték. Hiába játszik valaki 10 évig számítógépes FPS játékokat. Ennek hasznát aligha veszi a játéktéren! Nem a W,S,A,D meg az Egérrel kell irányitani a játékot!
Továbbá az airsoft nem képvisel semmilyen agressziót, vagy nem dicsőí a háborút! Mindössze annyiról van szó, hogy néhány játékos kimegy a pályára, és jól érzik magukat! Itt nem kell terminátornak meg rambónak lenni, hogy jól érezhesse magát az ember!

Mivel itt ahol lakok (nem szeretném nyilvánosságra hozni) elég sok 8-10 évesnek van olyan fegyvere, amiket a vásárban lehet kapni minden naposak a közelni erdőben a "harcok". Amit ilyenkor látok teljesen megdöbbent. A nagyobb üzletekben megvannak azok a korlátozások, hogy csak felnőtteknek adnak el fegyvert. A vásárokban, egy ugyan olyan veszélyes fegyvert megvehet egy 8 éves is! És ezek a 8-10 évesek csak úgy semmiféle védőszemüveg, vagy felszerelés nélkül lövöldöznek egymásra.

Lobster1978 hozzászólására reagálva:

Amiket leírtál azokban egyet értek veled mindenben, teljesen igazad van abban, hogy néhány embernek bár van, de nem tudja kezelni a fegyverét! Ilyenekből jönnek a balesetek, ma láttam is véletlenül egy videót...

A nem teljes egészében ide illő hozzászólásért elnézést kérek, de úgy tűnik Zénó nincs tisztában mi az az airsoft!

Gem Kapocs 2011.01.08. 16:24:28

Megjegyzés, a shisha használata során kisebb mennyiségű káros anyag kerül a tüdőbe/szervezetbe mint egy két-három órás budapesti belvárosi séta alatt. Amellett a vizipipának eredendőleg semmi köze semmilyen droghoz vagy tudatmódosító szerhez.
"Az agresszió levezetése az aerob gyakorlatokban, labdajátékokban, csapatjátékokban valósulhat meg leginkább." Igaz ez főleg akkor, amikor az itthoni foci- és egyéb meccsek jelentős részénél végül megjelenik a rendőrség (nem mint drukkerek) és a csapattagokat sem ritkán küldik kötelezően valamilyen önvédelmi vagy küzdősportot tanulni.
Sem az airsoft, sem a benne használt légfegyverek nem veszélyesebbek normális lelkiálapotú gyermek esetén mint a fakardok amikkel a gyerekek jó része legalább néhányszor rohangál 8 éves kora körül. Hogy a gyereknek van-e valamilyen gondja baja az leginkább az otthoni, családi környezettől függ. A szülők nemtörődömsége és felelősségtudat hiánya miatt ne akarjunk már demonizálni mindent amit nem ismerünk...

Rocko8756 2011.01.09. 16:47:12

a gyerek attól agresszív, amit "otthon" kap a "szülőktől". körbenézve nem sok olyan embert láthat az ember, akinek rendben van a családja. a gyerek olyan, amilyenné nevelik... ez a cikk egy ócska mutogatás. a seggfej típusú szülők menedéke, akik újabb seggfej embereket nevelnek a társadalomba.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2011.01.14. 14:08:46

A különböző virtuális vagy valós környezetben játszódó tevékenységek külső megítélésével az az elsődleges problémám, hogy eleve már az agresszió levezetésének egy formájaként tekintenek reá. Hiába játszottam én is 10 éves koromtól a DOOM-al, ez a megközelítés mindaddig fel sem vetődött bennem, amíg ilyen témájú fejtegetést nem volt alkalmam olvasni.
Mert ugye „a labdajátékok alkalmasabbak az agresszió levezetésére”. Miféle agresszió? Mint a legtöbb gyereknek, nekem is volt néhány barátom, és visszagondolva agresszív, társadalmilag problémás viselkedésű egyének közöttük csak elvétve voltak. Ez utóbbiak okai egyrészt veleszületett, mentális defektusokon alapultak, izolált, mama kedvence szerepkörből indultak, illetve hátrányos helyzetű (kissebségi) arcoknál fordultak elő.
Egy normális, tizenéves gyereknek alapesetben igen ritkán lehet szüksége rá, hogy valamiféle belső feszültséget levezessen. Nem lesz rögtön kis maffiózó, bekattant militarista, csak mert szeret lövöldözni. – A fiúk ugyanis szeretnek lövöldözni ;)

Nekem is volt légpuskám, imádtam, de olyan hülye nem voltam, hogy aludjak is vele.
süti beállítások módosítása