Új drogveszélyek

2010.08.21. 12:02

 A headshopokban és bevásárlóközpontokban kapható minden, amire egy „utazáshoz” szükség van. Nem tiltja a törvény a drog árusítását? De tiltja, viszont a probléma máshol keresendő. A kérdés manapság az, hogy mi számít jogilag drognak. Ezen kereskedők mindent szabályosan árulnak, náluk minden anyag legális. A probléma az, hogy minden lehet egyszerre veszélyes és hasznos, attól függően, hogy mire használják. Alapos kutatással, akár laboratóriumi de otthoni körülmények között megtalálhatóak azok a növények, amelyek pszichedelikus alkaloidákat tartalmaznak. Ezek megfelelő alkotóelemeinek kiszűrése, sűrítése ill. tisztítása, kiemelése során kapott új anyag még esetenként természetes, de hatékonyabban tartalmazza a „boruláshoz” szükséges összetevőket. Mivel természetes anyag nehezen lehet jogilag megtámadni a bármilyen jellegű fogyasztását. Jelenleg elég sok ilyen anyag fellelhető akár hazai termesztésből. Pl. látnokzsálya, afrikai oroszlánfarok. Ezek áztatása, teázása, elszívása stb. mind legális, ráadásul gondosan el vannak látva ezen árucikkek az „emberi fogyasztásra alkalmatlan” felirattal. A probléma az, amikor emberi fogyasztásra használják ezeket. A természetes szerek használatánál életben van egy hamis információ miszerint, ezt nem lehet túladagolni, nem veszélyes, nem tesz függővé, és nem lehet kórházba kerülni tőle. Ez így egyenként és együtt sem igaz. A természetes anyagok használói elvétve kerülnek ugyan kórházba, de már elég rossz testi és pszichés állapotban. Az ő kezelésük már a szer legalitása miatt is másfajta terápiát igényel. Tíz éve még, ha valaki használt valamilyen drogot, annak „rendes” neve és összetétele volt. Ma már ez nincs így. A drogok összetétele nagyon gyorsan hónapok alatt változik. Az elnevezésük, pedig egyre kevésbé hasonlít a drognevekre, (Kati, Gina, Piko, Zsuzsi stb.) vagyis kémiára, veszélyre. A gond az, hogy ezek a szerek egy ideig, miután valaki kikísérletezte, tesztelte és forgalomba hozta, divatban vannak és velük együtt divatban van a pillanatnyi élvezet, a rosszullét és sajnos a halál is.

 
Designer drogok
 
  • Mefedron: Stimuláns, az amfetaminhoz hasonló intenzív hatása van. Por alakban kapható, jelenleg legális szernek minősül, veszélyes.
 
  • BZP: Stimuláns az amfetaminnal hasonló hatású. Tabletta formában fordulelő. Illegális és veszélyes.
 
  • Gina: Az ismert randidrog. Pszichoaktív szer, kis mennyiségben eufórikus tudatállapotot, túladagolva eszméletvesztést okoz. Jelenleg legális, pedig veszélyes.
 
  • Nexus: Pszichedelikum. Kis mennyiségben afrodiziákumként, nagy mennyiségben hallucinációkat okoz. Illegális, veszélyes.
 
  • Oripavin: A mák egyik alkaloidja. A heroin egyik alternatívájaként használják. Illegális és nagyon veszélyes.
 
  • Spice: Fő összetevője a THC. Hasonló hatása van, mint a cannabisnak. Illegális szer és veszélyes.
 
 
  • MDPV: Stimuláns. A metamfetaminhoz hasonló hatásokkal. Jelenleg legális szer, pedig nagyon veszélyes.
 
  • Dove: Hatása hasonló az ecstasyhoz. Tabletta formában kapható. Legális szer, veszélyes.

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr692236880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya1212 2011.02.07. 15:35:53

Sziasztok!
Aki részletesebben szeretne tájékozódni a legális /designer drogokról és azok hatásairól, azoknak ajánlom az alábbi oldalt: legal-drog.info. Találtok rajta pár érdekes információt

41kriszti 2011.10.20. 15:42:28

Eszméletlen!!!Valaki megtudja mindezt jegyezni, mert én nem. Én megelőzöm a bajt, beszélek folyamatosan a gyerekeimnek ezzel kapcsolatban, www.kamaszpanasz.hu/hirek/szuloknek/3599/drog-beszelgetes
.
süti beállítások módosítása